Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka czekoladowa z jeżynami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3732
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 20
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3732
Składniki
Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z solą oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy maślanej. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Dołóż jogurt, dobrze wymieszaj całość mikserem. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Ciasto delikatnie wymieszaj z połową jeżyn. Nałóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę.
Babkę studź 10 minut w foremce, potem przełóż ciasto na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Odłóż kilka pozostałych jeżyn, resztę zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Przygotowany mus jeżynowy utrzyj z połową cukru pudru. Pozostały cukier puder utrzyj z 1-2 łyżkami wrzątku na gładki lukier.
Ostudzoną babkę oblej lukrem i musem jeżynowym z cukrem. Lekko przemieszaj polewy, aby powstał marmurkowy wzorek. Czekoladę zetrzyj na grube wiórki. Udekoruj nimi gotowe ciasto. Posyp resztą jeżyn.
ok. 90 minut. 1 porcja 390 kcal.Źródło: Tina