Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zasmakuje każdemu. Jest trochę pracochłonny, ale babka robi wrażenie.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22745
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22745
Składniki
Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy przestygnie, dodać do niego żelatynę, wymieszać. Każdą galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Każdą w odstępie czasowym, żeby nie stężała nam, nim wcześniejsze warstwy galaretki nie będą gotowe. Na dno formy do babki (można wykorzystać inną formę, np. tortownicę, wtedy łatwiej wyjmiemy gotową galaretkę) wlać pół szklanki mleka. Włożyć do lodówki, by warstwa zastygła. Następnie wlać pół szklanki galaretki i wstawić do lodówki, by zastygła. Czynność powtarzać do wyczerpania masy mlecznej i galaretek. Deser umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na formie dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Wyciągnąć galaretkę – gdyby nie chciała się odkleić, formę wkładamy na chwilę do ciepłej wody. Gdyby masa mleczna zastygła, wystarczy delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Polecam