Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka kawowo-karmelowa"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11287
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11287
Składniki
Do rondelka wsyp 5 dag cukru, stop go na małym ogniu na jasny karmel. Wlej mleko, starannie wymieszaj i ostudź. Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj 3 jajka i 3 żółtka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj.
Ciasto podziel na 2 równe części. Jedną połącz z płynnym karmelem. Do drugiej dodaj kakao, wlej napar kawy i wsyp kawę rozpuszczalną – wszystko wymieszaj.
Pozostałe 3 białka ubij ze szczyptą soli. 1/2 piany połącz z ciastem karmelowym, resztę – z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego wsyp orzechy laskowe, wymieszaj.
Dwie wysokie formy z kominem natłuść. Wlewaj do nich na zmianę ciasto karmelowe i kawowe, lekko przemieszaj obie masy widelcem. Piecz 60 min w 175 st. Wyjmij z piekarnika, po 10 min wybij babki z form. Ostudź, posmaruj je polewą.
Karmelowe niteczki
Stop 10 dag cukru, dodaj 2 łyżki wody. Widelcem wyciągaj nitki na pergamin. Udekoruj nimi babki.Źródło: Tina