Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka piaskowa z polewą cytrynową"
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 329
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 96
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 122
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 329
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 96
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 122
Składniki
Masło wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej. Gdy zmięknie, miksuj 3 minuty, dodając cukier, żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 2 łyżki soku, skórkę startą z cytryny i pianę ubitą z białek. Wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Formę do babki wysmaruj ma słem i oprósz mąką. Wlej masę i piecz ok. 45 minut.
Polewę w torebce wstaw do wrzątku na 10 minut. Wyjmij (zawartość powinna być płynna), odetnij róg torebki, udekoruj babkę polewą i posypką.
RADA: Utrzyj 15 łyżek cukru pudru, z łyżką wrzątku i łyżką soku z cytryny – to najłatwiejszy lukier.Źródło: Olivia