Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na wilgotną babkę, która świetnie smakuje. Idealna do kawy.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3152
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 258
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3152
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 258
Składniki
Przygotuj formę do babki - posmaruj ją masłem lub oliwą oraz wysyp bułką tartą.
Jajka połącz z cukrem za pomocy miksera, trzepaczki lub thermomixa. Cukier musi się dobrze rozpuścić.
Dodaj olej i znowu wymieszaj. Następnie za pomocą sitka przesyp mąki, dodaj cukier waniliowy i aromat. . Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj za pomocą miksera lub thermomixa. Składniki muszą być dobrze połączone. Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 1 godzinę. Po 40 minutach możesz sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy babka jest gotowa - wystarczy wsadzić patyczek i zobaczyć czy jest mokry. Jeśli nie to sprawdź po kolejnych 10 minutach. Babka jest dobra jeśli patyczek będzie suchy.
Babkę, po ostygnięciu, możesz udekorować cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem wg uznania.