Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka w czekoladzie"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 650
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1145
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 650
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 223
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp obydwie mąki. Dodaj proszek do pieczenia oraz gęstą śmietanę, zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do masy. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Formę do babki (z kominem) wysmaruj tłuszczem oraz wysyp bułką tartą.
Połowę ciasta przełóż do formy. Do reszty dodaj dwie łyżki kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wlej na jasne i delikatnie przemieszaj. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij, polej polewą czekoladową i posyp krokantem.
Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 310 kcal, cena 90 gr
Babka upieczona w formie z kominem (piaskowa lub drożdżowa) będzie wilgotna, efektowna i wyjątkowo smaczna, jeśli po ostudzeniu i wyłożeniu na talerz, napełnisz ją w środku bitą śmietaną lub kremem oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, bananami, kiwi, winogronami lub mandarynkami).Źródło: Świat kobiety