Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka w czerwone kropeczki"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Naprzemiennie dodajemy do niej jaja i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy 3/4 szklanki obranych z gałązek i umytych porzeczek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej lub tortownicy. Wyrównujemy górę i pieczemy 45–50 minut w 180oC. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka jest upieczona.
Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku na kilka minut, aby odpoczęło po pieczeniu. Następnie wyjmujemy i studzimy w formie.
Sok z cytryny przelewamy do miseczki. Stopniowo dodajemy cukier puder, energicznie mieszając. Kiedy lukier zacznie gęstnieć, smarujemy nim górę ciasta wyjętego z formy pozwalając, aby swobodnie po nim spływał. Dekorujemy pozostałymi porzeczkami.Źródło: Rewia