Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka z bakaliami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 184
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 184
Składniki
Figi, daktyle oraz gruszki pokrój na mniejsze kawałki (2 łyżki posiekanych gruszek odłóż). Przełóż do rondelka, dodaj rodzynki oraz wino lub sok, zagotuj. Następnie wlej rum, wymieszaj, odstaw na ok. 30 minut. 100 ml płynu odlej a owoce osącz.
Margarynę z cukrem zmiksuj na puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie w kilku porcjach dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem i przyprawami oraz 100 ml odlanego płynu, zmiksuj.
Na koniec dodaj bakalie i posiekane orzechy oraz migdały (kilka w całości odłóż), dokładnie wymieszaj. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Wlej ciasto. Piecz 40-50 min w temperaturze 180°C. Wystudzone udekoruj lukrem, gruszkami, orzechami i migdałami.
90 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie