Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się tłusty czwartek, a ty szukasz prostszej alternatywy dla pączków? Te proste i wyjątkowo smaczne oponki serowe są idealnym przepisem dla ciebie. Ich przygotowanie to zadanie, z którym poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. Dosłownie bułka z masłem.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 364
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 68
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 364
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 68
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia oponek przełóż do misy robota kuchennego lub miksera, a następnie utrzyj je do momentu otrzymania jednolitego i gładkiego ciasta. Aby upewnić się, że ciasto będzie dobrze napowietrzone i pozbawione grudek, możesz przesiać mąkę przez sito.
Tak przygotowane ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, a następnie przy pomocy szklanki wycinaj kółka. W każdym z kółek wytnij dziurkę o mniejszej średnicy (np. przy pomocy kieliszka), tak aby otrzymać kształt oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i powtórz wszystkie czynności aż do skończenia ciasta.
Tak przygotowane oponki serowe smaż partiami na głębokim tłuszczu. Z obu stron ciasto powinno się ładnie zarumienić. Usmażone oponki odsącz na papierowym ręczniku.
Gotowe oponki obtocz w cukrze pudrze lub cukrze cynamonowym. Możesz również użyć lukru.