Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażanowa sałatka"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1403
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 186
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 169
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1403
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 160 kcal, cena 2,40 zł
Bakłażana umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój go w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, opłucz plastry i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotowane plastry ułóż na tacce do grillowania lub na ruszcie w piekarniku, skrop odrobiną oleju. Piecz 5-10 min. Zdejmij, ostudź. Cebulę obierz, poszatkuj.
Kolorowe pomidorki opłucz starannie, pozostaw do ocieknięcia. W zależności od wielkości pomidorków, pokrój je w plasterki lub przekrój na połówki. Umyj i osusz bazylię. Oberwij listki.
Na dużym talerzu lub czterech mniejszych porozkładaj upieczone plastry bakłażana. Posyp cebulą. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie kolorowe pomidorki i listki bazylii.
Na sos wymieszaj pozostały olej z 1-2 łyżeczkami musztardy oraz łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę.Źródło: Świat kobiety