Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakłażanowe miseczki z kaszą"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Bakłażany umyj, osusz. Odetnij części z ogonkiem (ale nie wyrzucaj) i wydrąż miąższ ze środka każdego z warzyw, np. łyżeczką.
Ugotuj kaszę. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Dodaj pokrojony miąższ wydrążony z bakłażana, ścięte, posiekane czapeczki, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i jeśli chcesz, także chili. Dodaj po garści posiekanego koperku, szczypioru i pietruszki. Połącz z kaszą.
Napełnij farszem natłuszczone bakłażanowe miseczki (jeśli zostanie trochę nadzienia, możesz podać potrawę na nim, tak jak na zdjęciu). Zapiekaj ok. 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.Źródło: Świat kobiety