Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażany nadziewane ryżem"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 164
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 356
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1110
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 164
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 356
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1110
Składniki
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilę smaż. Przypraw vegetą, pieprzem oraz papryką do smaku. Przestudź.
Ryż przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z przestudzonymi warzywami i posiekanymi ziołami. Bakłażana napełnij do końca farszem ryżowym. Udekoruj plasterkami pieczarek i wstaw do natłuszczonej żaroodpornej formy. Skrop 2 łyżkami oliwy i zapiekaj około 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać go otrębami. Bakłażana podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.
kroki do... przygotowania bakłażana
Bakłażana dokładnie umyj, odetnij końcówki i przetnij wzdłuż na pół. Włóż do miseczki i skrop go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Za pomocą łyżki wydrąż ze środka miąższ. Powstałe łódki delikatnie od środka posyp solą. Miąższ pokrój w małą kosteczkę.
Pokrojony w kosteczkę plaster boczku podsmaż na oliwie. Dodaj miąższ bakłażana i 4 posiekane pieczarki. Nadzienie dopraw solą i wyłóż nim spód bakłażanów.Źródło: Na żywo