Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany w sosie pomidorowym"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 123
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 123
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Składniki
ok. 90 minut
Bakłażany umyć, pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak do ocieknięcia na pół godziny, a następnie opłukać i wysuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, papryczkę posiekać.
Ząbki czosnku zmiażdżyć trzonkiem noża, posiekać i rozetrzeć z solą. Zeszklić na oliwie czosnek, cebulę oraz papryczkę chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i ocet winny.
Ułożyć ćwiartki bakłażanów skórką w bok w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Udekorować majerankiem.Źródło: Twoje Imperium