Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bałwanki z marcepanu"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8089
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 179
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 398
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8089
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 179
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 398
Składniki
Migdały sparz wrzątkiem na sicie, ułóż na lnianej ściereczce, zawiń i, pocierając energicznie rękoma, otrzyj skórkę. Następnie migdały opłucz, osusz i zmiel w maszynce do orzechów lub młynku do kawy.
Cukier puder wymieszaj w misce z mlekiem w proszku, płynnym miodem (najlepiej naturalnym) oraz olejem. Dodaj zmielone migdały. Zagnieć starannie masę marcepanową.
Z przygotowanej masy marcepanowej uformuj na stolnicy wałek (stolnicę możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem). Pokrój go na 11 kawałków.
Jeden kawałek marcepanu odłóż na rączki. Każdy z pozostałych 10 kawałków podziel dalej na 4 części (większą, średnią, małą i najmniejszą). Najmniejsze kawałki marcepanu zagnieć z czerwonym barwnikiem spożywczym.
Z trzech pozostałych kawałków formuj różnej wielkości kulki. Ustawiaj je, lekko dociskając, jedną na drugiej, tworząc bałwanki.
Z odłożonej wcześniej czerwonej masy marcepanowej ulep małe garnuszki, z białej zrób rączki bałwanków, przymocuj je. Figurki ozdób rozpuszczoną czekoladą (lub gotową polewą czekoladową do ciast) oraz noskami z czerwonego pre parowanego ryżu.
10 sztuk, czas ok. 45 min; porcja – 230 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety