Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz biały z jajkiem"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 254
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 236
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 254
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 236
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Mięso opłucz, pokrój na duże kawałki. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz, wraz z wieprzowiną włóż do garnka. Zalej 8–9 szklankami zimnej wody. Posól do smaku. Gotuj przez 90 minut na małym płomieniu. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Wywar przecedź.
Jajka włóż do posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupek. Kiełbasę pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Wywar wymieszaj z czosnkiem, cebulą oraz zakwasem i śmietaną. Gotuj 15 minut.
Plasterki kiełbasy zrumień. Barszcz przypraw solą i pieprzem. Rozlej do talerzy. Do zupy włóż jajka i kiełbasę (ew. ugotowane ziemniaki). Posyp ziołami, np. majerankiem i szczypiorkiem.Źródło: Tina