Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszczyk z suszonymi śliwkami z suwalskiej chaty"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 221
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 221
Składniki
Suszone grzyby i śliwki włóż do osobnych garnuszków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj.
Buraki ugotuj w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w słupki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Gotuj jeszcze kilka minut.
Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę grubo zetrzyj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, smaż jeszcze 2-3 minuty. Potem dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy.
Wlej 2-3 szklanki gorącej wody, gotuj na małym płomieniu 10 minut. Do tego dodaj śliwki. Połącz z ugotowaną kapustą i burakami.
Barszcz przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i majerankiem, cukrem oraz octem. Ponownie zagotuj.Źródło: Naj