Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bataty z kurczakiem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
??Cebulę poszatkuj z czosnkiem. Dodaj sól, pieprz, kurkumę, startą skórkę i sok z cytryny, posiekaną natkę oraz zmiażdżone w moździerzu goździki. Całość wy mieszaj z jogurtem i octem. Zanurz w marynacie udka i skrzydełka kurczaka. Wstaw na noc do lodówki.
Nazajutrz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Umyte bataty obierz i potnij w słupki, natomiast ziemniaki pokrój w ósemki. Przełóż na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i przyprawą grecką. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika i piecz razem z kurczakiem około 20 minut.
Czas przygotowania: 80 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 380. Stopień trudności: łatwe.Źródło: Telemax