Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy da się zrobić wypiek bez mleka i drożdży? Oczywiście, przykładem mogą być bezglutenowe pączki. To przepis idealny dla wszystkich, którzy unikają glutenu. Dodatkową zaletą tego deseru jest bardzo krótki czas przygotowania. Kup potrzebne składniki i wypróbuj ekspresową recepturę.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88282
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 43
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88282
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 43
Składniki
Do miski wlej jogurt, jajka i ekstrakt z wanilii. Roztrzep widelcem, ale tak, żeby jajka zbytnio się nie rozbiły. W osobnej misce połącz przesianą mąkę, skrobię, cukier, łupiny babki jajowatej i proszek do pieczenia.
Przelej mokre składniki (z pierwszej miski) do suchych (w drugiej). Wymieszaj do połączenia i powstania gęstego, lepkiego ciasta.
Do garnka wlej olej - tak, aby ciasto po wrzuceniu nie dotykało dna. Rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
Łyżką nabieraj porcję ciasta - ok. 3/4 łyżki. Drugą łyżką zsuwaj ciasto do rozgrzanego oleju. Smaż ok. 4 minut z każdej strony, aby bezglutenowe pączki ładnie się zarumieniły.
Wyłów łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Bezglutenowe pączki posyp jeszcze cukrem pudrem do dekoracji.