Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenne, pyszne i takie kobiece :)
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2217
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 122
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2217
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 122
Składniki
Beza: Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misce i rozpoczynam ubijanie. Kiedy białka zaczną się robić sztywne, dosypuję małymi porcjami cukier, najlepiej po 1 łyżce. Każdą porcję cukru ubijam bardzo dokładnie, aż do rozpuszczenia. Proces trwa długo, kilkanaście minut. Na koniec dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko ubijam. W rękawie cukierniczym z otwartą gwiazdkę 1M rozprowadzam barwnik w trzech paskach. Białka umieszczam w worku cukierniczym i szprycuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najpierw 3 kółka jako podstawkę i nie odrywając ręki dwa kółka jako boczki. Bezowe koszyczki suszę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 1,5 godziny bez termoobiegu i 45 minut z termoobiegiem.
Krem Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Krótko miksuję. Na koniec dodaję sok z pomarańczy i sok z cytryny i ponownie krótko miksuję. Kiedy koszyczki wystygną, nakładam do każdego po 1-2 łyżki kremu i układam na górze owoce. Krem nakładam do bezowych koszyczków krótko przed podaniem. Smacznego :)