Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biały nugat z pistacjami i suszonymi wiśniami"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1089
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11240
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1089
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11240
Składniki
1. Migdały i pistacje upraż na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Wiśnie posiekaj. Płaską prostokątną formę skrop wodą i wyłóż folią, tak aby ok. 30 cm wystawało poza jej brzegi. Na spodzie połóż opłatek lub andruta.
Miód przelej do garnka. Dodaj do niego 100 g cukru i 2 łyżki wody. Gotuj, mieszając 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Białko wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywną pianę. W czasie ubijania porcjami wsypuj resztę cukru. Gorący syrop miodowy wlej cienkim strumieniem do piany z białka, ubijaj jeszcze 5 minut.
Masę nugatową wymieszaj z pistacjami, migdałami i wiśniami. Rozsmaruj ją na spodzie formy z opłatkiem. Na wierzchu ułóż drugi opłatek, lekko dociśnij.
Całość przykryj wystającą folią, wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny (a najlepiej na noc). Gotowy nugat wyjmij z formy, usuń folię i przekrój na pół. Każdą połówkę nugatu podziel na piętnaście pasków.