Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja klasycznego bloku czekoladowego. Tak samo pyszna, tak samo łatwa i równie szybko znikająca.
Tortownica 22cm, mikser
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 591
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 152
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 109
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 591
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 152
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 109
Składniki
Przygotować garnek. Wlać do niego mleko, dodać masło, cukier oraz kakao. Mieszać i ogrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zestawić z ognia i przestudzić aby masa była ciepła.
Herbatniki pokruszyć na kawałki. Śliwki suszone pokroić na mniejsze części. Przygotować formę tortową o średnicy 22 cm, wykładając papierem do pieczenia lub folią.
Gdy masa już przestygnie, dodawać porcjami mleko w proszku i miksować mikserem do momentu aż będzie gładka. Dodać kajmak i połączyć z masą. Gdyby się okazało że masa jest zbyt rzadka - dosypać jeszcze trochę mleka w proszku.
Do masy dodać herbatniki, suszone śliwki oraz rodzynki. Całość połączyć łyżką i przełożyć do przygotowanej formy. Gotowy blok schładzać w lodówce kilka godzin.