Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bób po staropolsku"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Składniki
Kiełbasę pokrój w kostkę. Bób przebierz i opłucz starannie pod strumieniem bieżącej wody.
Pomidory lekko natnij nożem na krzyż. Włóż je do naczynia z wrzątkiem na 2-3 sekundy, wyjmij i natychmiast przelej zimną wodą. Możesz też polać pomidory wrzątkiem, odczekać chwilę aż ostygną i dopiero wtedy zdjąć z nich skórkę. Obrane ze skórki pomidory pokrój w grubą kostkę.
Bób włóż do garnka, zalej zimną wodą (powinno jej być 2 razy więcej niż bobu), dodaj łyżeczkę cukru i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, dopiero wtedy dodaj łyżkę soli.
Aby zneutralizować intensywny zapach gotującego się bobu, włóż do garnka gałązki kopru. Bób gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (w zależności od gatunku trwa to 15 do 30 minut). Następnie osącz bób na sicie. Gdy już wystygnie, obierz go z łupinek.
Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną kiełbasę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 3-4 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię bób oraz pokrojone pomidory, smaż razem kolejne 3-4 min.
Pod koniec smażenia dodaj listki tymianku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub zimno ze świeżą bagietką.
<strong>: 35 minut. Porcja: 310 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie