Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym przepisem nawiązuję do moich ulubionych jagodzianek ale chyba już jest koniec jagód może tylko gdzieś wyjęte z zamrażalnika. I właśnie postanowiłem przedłużyć ten okres zamieniając jagody na borówki tzw amerykańskie ale oczywiście wychodowane w Polsce.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 72
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1134
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 72
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1134
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Składniki
Na początku zabierzmy się za kruszonkę. Składniki kruszonki połączyć ze sobą , lekko mieszając do chwili, gdy utworzą się małe grudki. Wstawiamy kruszonkę do lodówki i zabieramy się za ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier wanilinowy, ciepłe mleko, drożdże i 5 żółtek. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy ciasto będzie gładkie. Następnie dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5-10 minut.
Po tym czasie przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce zostawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Gdy ciasto już wyrośnie, wyjmujemy je na blat i dzielimy na 8 równych części.
Każdą z części lekko rozpłaszczamy, na środek nakładamy borówki wymieszane z cukrem i mąką i całość sklejamy nadając bułeczce pożądany kształt. Gotowe borówianki układamy łączeniem do dołu, na wyłożonej papierem blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C grzałka górna i dolna. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką.
Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut lub do chwili, gdy nabiorą złotego koloru.
Upieczone drożdżówki od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie robimy ulubioną kawkę lub herbatkę i zaczynamy konsumpcję. Smacznego!