Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rio de Janeiro to miasto słynące z hucznego obchodzenia karnawału. W tym okresie poprzednia stolica Brazylii wypełnia się głośną muzyką, dekoracjami i tanecznymi pochodami. Na stoły trafiają natomiast małe ciasteczka przypominające kształtem orzech nerkowca. To cajuzinho zrobione z fistaszków, nerkowców i cukru.
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 41
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 41
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Składniki
Orzeszki upraż na patelni lub w piekarniku (nie rób tego zbyt długo, żeby nie zgorzkniały). Jeśli orzechy miały łupiny, pozbądź się ich. Dobrze wystudź bakalie. Chłodne zmiel na drobne kawałki.
Mleko skondensowane przelej do rondelka i podgrzej. Dodaj łyżkę masła, następnie wsyp kakao i dokładnie wymieszaj do połączenia składników w gładką masę.
Zdejmij rondel z palnika, porcjami dosypuj zmielone orzechy, mieszając masę. Ta powinna stać się w końcu bardzo gęsta. Z gotowego ciasta uformuj słodycze o kształcie orzecha nerkowca (lub kulki). Obtocz cajuzinho cukrem pudrem (jego nadmiar strząśnij), a w wybrany czubek ciasta wbij połówkę orzecha czy migdała.