Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brzoskwiniowy placek z kokosem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 63
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 278
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 63
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 94
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 278
Składniki
Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 525 kcal. Cena porcji: 1,50 zł
Brzoskwinie przełóż na sitko i pozostaw tak, aż dobrze ociekną z zalewy. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Z mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 5 żółtek oraz wiórków kokosowych szybko zagnieć ciasto.
Rozdziel je na dwie części. Z jednej uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugą cienko rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką.
Pozostałe masło stop. Brzoskwinie potnij na cząstki. Twaróg wymieszaj z 1 szklanką cukru i stopionym masłem. Dodaj 2 całe jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę. Masę serową rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż cząstki brzoskwiń (kilka możesz odłożyć do dekoracji).
Pozostałe białka ubij. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Bezę równomiernie rozsmaruj na owocach.
Wyjmij zamrożone ciasto. Grubo zetrzyj je wprost na wierzch sernika. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 55 minut. Wystudź. Przed podaniem ciasto potnij na porcje i ew. udekoruj listkami mięty albo melisy cytrynowej.Źródło: Tina