Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy nie było w sklepach budyniu w proszku, babcia w czasie międzywojnia musiała sobie jakoś radzić. Maiła do dyspozycji mąkę ziemniaczaną, mleko, jajka, cukier… Więc czemu w dzisiejszych czasach nie urozmaicić sobie obiadu pysznym, dawnym deserem z kapką bananowego szaleństwa?
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 85
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5944
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 85
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5944
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka.
Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy.
Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj. Gotowy budyń wlewamy do miseczek