Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buraczany hummus"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Składniki
Ciecierzycę przełóż do miski wraz z zalewą. Buraczki oczyść, opłucz, odetnij liście (zużyj np. do sałatki). Ułóż na blasze i upiecz do miękkości lub pokrój w plastry i ugotuj. Ostudź.
Miękkie buraczki posiekaj, dodaj do ciecierzycy. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj pastę sezamową (tahini), przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz oliwę. Całość starannie wymieszaj.
Pastę dopraw do smaku solą, umieść w miseczce. Na suchej patelni upraż 1-2 łyżki ciemnego sezamu. Posyp buraczany hummus. Udekoruj pokruszonym białym serem oraz posiekanym koperkiem. Podawaj do pieczywa.
Czas ok. 50 min; porcja – 130 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety