Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraki na ziołowym ryżu"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2140
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 978
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20994
Składniki
Buraczki umyj, owiń srebrną folią i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Ostudź, zdejmij z nich skórkę (powinna łatwo odejść) i wydrąż.
Cebulę posiekaj, obrane buraczki pokrój w drobną kostkę.
Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklij 3/4 cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ryż, podsmaż i dolej dwie szklanki osolonej wody. Gotuj, cały czas mieszając, do czasu, aż ryż całkiem nasiąknie. Wtedy wymieszaj go z ziołami.
Na reszcie masła przesmaż pozostałą część cebuli i pokrojone buraczki. Dopraw solą oraz pieprzem, oprósz mąką i zalej śmietaną.
Nałóż na talerze ryż, na nim umieść wydrążone buraki i polej je sosem śmietanowym.
Czas: 80 min. 1 porcja = 200 kcalŹródło: Kurier TV