Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraki nadziewane strogonowem"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14038
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 101
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14038
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 33
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 199
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Buraki obrać, opłukać. Zalać posolonym wrzątkiem z dodatkiem octu. Gotować 40 minut. Ziemniaki obrać, gotować 30 minut w posolonej wodzie. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić, grzyby pociąć na połówki. Ogórki pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć mięso. Posypać solą, smażyć 2-3 minuty. Potem dołożyć grzyby i smażyć kolejne 2-3 minuty. Do składników na patelni dodać ogórki. Całość podlać winem oraz śmietaną. Gotować 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do potrawki i gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Ugotowane buraki wyjąć, przestudzić. Z każdego odciąć wierzch i półokrągłą łyżeczką wydrążyć środek. Ziemniaki odcedzić, utłuc, utrzeć z mlekiem. Purée przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Część wydrążonych kulek buraczanych dodać do potrawki. Gotową nałożyć do buraków. Obłożyć resztą buraczanych kulek. Podawać z purée. Gotowe danie udekorować majerankiem.Źródło: Życie na gorąco