Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Carska pascha z bakaliami i wanilią"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 19
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 19
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 3,20 zł
Twaróg trzykrotnie zmiel i dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby był idealnie gładki. Rodzynki przebierz, zalej wrzątkiem, a kiedy napęcznieją, odcedź i dobrze osącz je na sitku. Kandyzowaną skórkę z pomarańczy drobno posiekaj.
Śmietanę mocno podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Do masy żółtkowej cienkim strumieniem dolewaj gorącą śmietankę. Stale ucieraj mikserem. Do masy śmietanowo-żółtkowej dodaj miękkie masło, twaróg i rdzeń wanilii.
Dołóż przygotowane rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystkie dobrze wymieszaj mikserem.
Gazę kilka razy złóż, zmocz, od ciśnij i wyłóż nią miseczkę z dziurkami, tak aby końce wystawały poza brzegi foremki. Gładką masę serową umieść w przygotowanym naczyniu. Przykryj zwisającymi końcami gazy.
Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go np. słoikiem z wodą i całość wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę ostrożnie wyjmij z pojemnika. Usuń gazę. Przełóż na talerz. Deser udekoruj kandyzowanymi owocami.Źródło: Tina