Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka to zdecydowanie wspomnienie z dzieciństwa i obiekt pożądania, kiedy przechodzi się obok piekarni :) Najlepsza domowa, zatem do dzieła :)
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 72
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10569
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 236
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 191
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 72
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10569
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 236
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 191
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto na chałkę. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże rozkruszam w miseczce, zasypuję 1 łyżką cukru i zalewam 2 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Drożdże rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10-15 minut. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko i wyrośnięte drożdże i wszystkie składniki mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dzielę ciasto na 3 w miarę równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowuję na rulonik długości około 30 cm. Ruloniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia...
...i splatam jak warkocz, końcówki warkocza łączę/ściskam
Teraz przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatam, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Chałkę smaruję białkiem, posypuję kruszonką i odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam chałkę na 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Najlepsza oczywiście jeszcze ciepła z masłem Smacznego :)