Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące babeczki z czekoladą"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 590
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 151
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 590
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 151
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,60 zł
100 g posiekanego masła łączymy z żółtkiem, cukrem pudrem i mąką. Wyrabiamy, aż się połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2–3 mm. Wycinamy koła o średnicy 11 cm i wykładamy nimi formy do babeczek. Nakłuwamy widelcem dół i pieczemy 15–20 minut w 200oC.
Migdały i orzechy grubo siekamy i podprażamy chwilę na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
125 g cukru rozpuszczamy na patelni z 3 łyżkami masła, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Kiedy masa będzie gładka, wsypujemy migdały i orzechy, mieszamy.
Dno babeczek smarujemy czekoladą i do każdej nakładamy orzechy. Górę dekorujemy czekoladą. Odstawiamy do ostygnięcia.Źródło: Rewia