Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie chrurpiące chruściki, które sprawdzą się nie tylko w okresie karnawału. Proste w wykonaniu, bez zbędnych udziwnień. Swoją cudowną kruchość zawdzięczają mące, żółtkom i śmietanie. Obowiązkowo smażone na smalcu, który charakteryzuje się najwyższą temperaturą dymienia. Dzięki dodatkowi octu nie chłoną tłuszczu, przez co są jeszcze smaczniejsze.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 106
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 66
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 106
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 66
Składniki
Do miski przesiej mąkę, wbij jedno całe jajko, dodaj sześć żółtek, kwaśną śmietanę, szczyptę soli i ocet. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj i odstaw na około 20 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto na chruściki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2 mm.
Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Każdy z nich podziel na kawałki o długości około 15 cm. W każdym paseczku zrób nacięcie, następnie wywiń chrusty.
Na patelni roztop dwie kostki smalcu. Chrusty smaż na złoty kolor z dwóch stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.