Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowo-czekoladowe to prosty w przygotowaniu deser. Jest przyjemnie wilgotne, a dodatkowo skąpane w aksamitnej polewie czekoladowej. Chrupkości dodaje ciastu posypka z orzechów. Wypróbuj w weekend do ulubionej kawy.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 119
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 119
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Na początku w miseczce rozgnieć banany - najlepiej widelcem. Powstałą pulpę odłóż na później.
Przygotuj rondelek i rozpuść w nim masło. Do płynnego wkrusz czekoladę. Wymieszaj do połączenia w jednolitą masę. Następnie wsyp cukier, dodaj rozgniecione banany i całość przemieszaj. Odstaw, żeby masa wystygła.
W międzyczasie zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszaj.
Następnie roztrzep jajka, dodaj do masy i zamieszaj. Wsyp resztę mąki, ponownie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Keksówkę o długości ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej ciasto.
Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe - metodą tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Polej rozpuszczoną w rondelku czekoladą i posyp rozkruszonymi orzechami. Ciasto bananowo-czekoladowe już gotowe.