Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 18
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5464
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 315
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 18
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5464
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 315
Składniki
10 porcji, czas ok. 90 min; sztuka – 330 kcal, cena 2,10 zł.
Krok pierwszy . Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło zmiksuj z żółtkami i połową cukru pudru. Dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Białka ubij na sztywno z resztą cukru pudru oraz sokiem z cytryny.
Krok drugi . Pianę wmieszaj do masy żółtkowej. Dodaj przesianą mąkę, starannie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź.
Krok trzeci . Zimne ciasto pokrusz do miski. Dodaj zmielone orzechy laskowe, miękki biały ser oraz 10 dag rozpuszczonej białej czekolady. Zagnieć cia sto, podziel na 10 części. Uformuj z nich kulki. Odstaw do stężenia.
Krok czwarty. Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W kulki wbijaj patyczki, zanurzaj w czekoladzie. Włóż do wafli, wyjmij patyki. Gdy masa zastygnie, ozdób lody resztą białej czekolady, posypką i wiśniami.Źródło: Świat kobiety