Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Comber marmurkowy z borówkami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 87
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 34
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 87
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Borówki umyj i osusz. Połowę owoców przełóż do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozdrobnij je blenderem na mus i przetrzyj przez sito. Galaretki wsyp do miski, wlej 500 ml wrzącej wody i mieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Wystudź. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Śmietankę ubij mikserem na sztyw no. Do miski włóż serek homogenizowany, wsyp cukier puder, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Na koniec wlej tężejące galaretki, wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus z borówek, przestudzoną żelatynę oraz część borówek, wymieszaj. Do drugiej dodaj pozostałe borówki.
Podłużną formę wyłóż folią spożywczą – tak, by jej końce wysta wały poza foremkę. Wlej tężejącą masę borówkową a na nią jasną masę. Całość delikatnie wymieszaj widelcem. Na wierzchu ułóż herbatniki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie