Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Creme brulée"
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 15
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 227
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 151
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 15
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 227
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 151
Składniki
na 4 porcjE:
Kremówkę podgrzej z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii, ale nie do momentu całkowitego wrzenia. Nie możesz doprowadzić do zagotowania!
Żółtka lekko ubij trzepaczką. Następnie stopniowo wlewaj do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszaj łyżką, tak, by jajka się nie ścięły.
Do 4 małych kokilek wlej krem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 100°C przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć. Kiedy krem wystygnie, wstaw go do lodówki na 3-4 godziny.
Schłodzoną i stężoną masę posyp łyżką białego cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika (możesz również użyć piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury, z włączoną opcją grillowania).
Deser podaj od razu po skarmelizowaniu cukru.
Małgorzata Kwiatkowska z KrapkowicŹródło: Super TV