Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Creme brulée"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 509
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13246
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 509
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13246
Składniki
Do rondelka wlej śmietankę i wsyp biały cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, końcówką noża zeskrob nasionka i dodaj do śmietanki. Całość gotuj na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, zestaw z kuchenki i przestudź.
Żółtka utrzyj drewnianą łyżką (nie powinny być puszyste). Stopniowo, ciągle mieszając, wlewaj do nich po jednej łyżce ciepłej śmietanki. Postaraj się nie napowietrzać kremu, powinien być gładki, sztywny i błyszczący, ale nie puszysty.
Przecedź przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie przelej do żaroodpornych miseczek.
Piekarnik rozgrzej do 100° C. Wstaw foremki z masą i zapiekaj ok. 45-60 min. Deser jest gotowy, gdy środkowa część jest lekko galaretowata. Krem nie powinien być przyrumieniony.
Ostudź w temperaturze pokojowej; następnie przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Powierzchnię kremu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i posyp brązowym cukrem (około łyżki na miseczkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha).
Cukier karmelizuj przy pomocy specjalnego palnika lub grilla w piekarniku (3-5 minut, uważając by nie spalić cukru).
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie