Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 206
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4981
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 37
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 206
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4981
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 37
Składniki
Śmietankę zagotować z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty. Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc. Krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję.