Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukinia z boczkiem posypana serem pleśniowym"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 64
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 40
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 64
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 40
Składniki
ok. 40 minut • Porcja 560 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis dla 4 osób
Dodatki i przyprawy
Cukinie umyj, osusz, nie odcinaj końcówek. Przetnij je wzdłuż na pół i wydrąż. Środki delikatnie skrop ciemnym sosem sojowym.
Wędzony boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Dołóż pokrojony boczek i krótko podsmaż.
Nadziej cukinie boczkiem z cebulą.
Schłodzony ser pleśniowy zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Posyp nim nafaszerowane boczkiem cukinie.
Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i ułóż w nim cukinie. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj około 20 minut.
Przed podaniem posyp jeszcze cukinie listkami natki lub oregano.
Delikatna cukinia doskonale smakuje także z farszem mięsno- ryżowym (jak do gołąbków) oraz z nadzieniem z rozgniecionej ugotowanej soczewicy wymieszanej z podsmażoną cebulą, doprawionej solą, pieprzem i rozmarynem.Źródło: Kobieta i życie