Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukinia z sosem bolońskim"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Składniki
Cukinie umyj, gotuj ok. 10 minut w posolonej wodzie. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Marchewki obierz, por oczyść, pomidory umyj, usuń środki z pestkami. Przygotowane warzywa pokrój w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek. Dodaj chili oraz resztę warzyw i mielone mięso. Wlej przecier. Duś ok. 8 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Cukinie wyjmij, przestudź, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, ale nie docinaj do końca. Cukinie ułóż w formach. Rozchyl, formując wachlarze. Pomiędzy plasterki nałóż mięsny sos. Posyp parmezanem. Zapiekaj 10 minut w 200 st. Udekoruj, np. oregano.Źródło: Tina