Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukinia zapiekana z mozzarellą"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 104
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14270
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 41
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 139
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 104
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14270
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 41
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 139
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Cukinie myjemy, lekko osuszamy i kroimy wzdłuż. Łyżeczką wyżłabiamy miąższ, który ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobniutko kroimy.
Obraną cebulkę siekamy, a boczek kroimy na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, cukinię i dymkę.
Łódeczki z cukinii wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC, aby zmiękły. Gdy cukinie wystygną, napełniamy je przygotowaną mieszanką. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180oC.
W tym czasie kroimy mozzarellę w plasterki i tuż przed końcem pieczenia układamy na cukiniach. Zapiekamy, aż ser się roztopi. Podajemy jako przystawkę, danie główne na obiad lub jako jarzynkę do mięsa.
<strong>Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 3,90 zł.</strong>Źródło: Rewia