Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowa lazania"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 37
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Składniki
Ryż ugotuj w posolonej wodzie wg wskazówek podanych na opakowaniu. Szalotki i czosnek obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa i smaż 2 min.
Do składników w garnku dołóż pomidory razem z zalewą. Wlej 50 ml wody. przypraw solą, pieprzem, ziołami oraz szczyptą cukru. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min (tak, by odparowała większość płynu). Do gotowego sosu wsyp osączony ryż, starannie wszystko wymieszaj, ew. dopraw jeszcze do smaku.
Cukinie umyj, wytrzyj i poodcinaj końcówki. Każdą cukinię pokrój wzdłuż na 6 plastrów. Podłużne naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie rozłóż 1/3 plastrów cukinii tak, by przylegały do siebie. Na nie wyłóż 1/3 masy ryżowo-pomidorowej. Przykryj ją połową pozostałej cukinii i posmaruj połową masy.
Wyrównaj wierzch, wyłóż resztę plastrów cukinii i pozostałą masę z ryżu i pomidorów. Ser mozzarella osącz z zalewy, pokrój w plasterki, rozłóż na wierzchu zapiekanki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 15 min. Ew. udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Tina