Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukiniowe zawijaski na sposób grecki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 126
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 126
Składniki
Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki. Każdą cukinię pokrój wzdłuż na 6 cienkich plasterków. Włóż je do lekko posolonego wrzątku. Po 3 minutach, kiedy zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową na dur- szlak i dokładnie osącz.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso i mieszając, smaż, aż odparuje cały płyn, a mięso zrumieni się. Wtedy dodaj rozmaryn, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Nadzienie połącz z osączoną kukurydzą. Mąkę wymieszaj w 1/3 szkl. wody. Dodaj do mięsa. Wszystko smaż ok. 3 min, aż skleją się.
Plastry cukinii rozłóż na blacie. Każdy posmaruj porcją mięsnego farszu (powinnaś wykorzystać ok. połowy masy). Delikatnie zwiń roladki, każdą zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim roladki, delikatnie je przewracając, by zrumieniły się ze wszystkich stron.
Do pozostałego mięsa dodaj pomidory z puszki. Duś 3 min. Usmażone roladki rozłóż na talerzach. Obok nałóż sos mięsno-pomidorowy. Posyp pokruszoną fetą. Serwuj np. ze świeżym chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina