Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowo-szałwiowa pychotka"
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 25
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 528
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 193
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15465
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 25
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 528
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 193
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15465
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulę. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 min. Wlej wino i gotuj, aż płyn całkiem się zredukuje. Wtedy zacznij gotować risotto na wolnym ogniu przez 30 min, wlewając po 1/2 szkl. gorącego bulionu (kolejną porcję wlewaj, gdy ryż wchłonie poprzednią).
Czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy. Usmaż cukinię z czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Przełóż na talerz.
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, przesyp je na talerzyk. Plasterki boczku pokrój na połówki i ułóż je na blaszce z piekarnika. Na każdym połóż po 2 listki szałwii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 8 min, aż boczek stanie się chrupiący.
Pozostałe listki szałwii posiekaj, dodaj do risotto razem z parmezanem i usmażoną cukinią. Delikatnie wymieszaj, rozłóż na talerze. Na wierzchu risotto ułóż plasterki boczku i pieczone listki szałwii, posyp orzeszkami i grubo mielonym pieprzem.Źródło: Tina