Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 90
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 235
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 90
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 41
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 235
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5397
Składniki
Jako pierwszy sporządzamy tangzhong czyli na patelni umieszczamy mąkę i wodę i podgrzewamy do momentu powstania gęstego kisielu i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie rozpuszczamy masło by również ostygło.
Mleko podgrzewamy, ale nie może być gorące Dodaj drożdże do mleka, krótko wymieszaj i odstaw na co najmniej 5-10min ( by droższe wystartowały)
W misce umieszczamy suche składniki, tangzhong i dodajemy rozczyn i wyrabiamy do połączenia jednolitego ciasta.
Do jednolitego ciasta dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy na początku będzie można mieć wrażenie że składniki się nie łączą ale spokojnie wyrabiamy dalej ok 15 minut im dłużej tym ciasto będzie się mniej lepiło i będzie elastyczniejsze. Nie dodajemy mąki im jej więcej tym ciasto będzie trwadsze
Ciasto umieszczamy w miejsce i zostawiamy do wyrośnięcie ( ok 1 h)
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Masło uciarmy z resztą składników aż lekko zajaśnieje.
Gdy tylko ciasto wyrośnie (co najmniej podwójnie), odpowietrzamy je i wyrabiamy chwilę podsypujac odrobina mąki i rozwałkuj w prostokąt o grubości około 0,5 cm
Teraz powinieneś również włączyć piekarnik, grzanie góra / dół 170 stopn
Gdy rozwałkujesz ciasto nałóż nadzienie na po całości prostokąta.Teraz ostrożnie zwiń go w rulon( niczym naleśniki)Następnie weź nić do szycia lub nóż i zacznij ciąć rulon w paski i układaj na wyłożonej papierem blaszce.
I tak uformowane cynamonki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min
Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do złotego koloru.
Po wystygnięcia możemy je udekorować lukrem cynamonowym.