Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowe kokosanki z otrębami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 53
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 93
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 276
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 53
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 93
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 276
Składniki
Konfitura. Wyszorowane i wyparzone cytryny wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, po czym wodę zlewamy, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny do miękkości. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę, usuwając pestki. Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy pokrojone cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż staną się przezroczyste i miękkie. Miksujemy i przekładamy do słoików.
Ciasto. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i lśniąca, wsypujemy wiórki, otręby i skórkę startą z cytryny. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170oC. Studzimy.
Zimne ciasteczka dekorujemy konfiturą cytrynową.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej sztuki około 0,60 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 134 kcal Białko 3,8 g/Tłuszcz 7,2 g/Węglowodany 51 g.Źródło: Rewia