Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowe minigrzybki"
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 168
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 164
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1773
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 168
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 164
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 1773
Składniki
Wodę zagotuj z margaryną, cukrem i solą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i dodawaj partiami przesianą mąkę, cały czas miksując na wysokich obrotach. Odstaw do przestudzenia i wbijaj po jednym jajku, ciągle miksując (masa ma być lekko szklista).
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij wysokie rozetki na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piecz w 200 st. przez ok. 20 minut, aż ptysie będą rumiane. Galaretkę cytrynową rozpuść we wrzątku i zostaw do przestudzenia.
Białka zmiksuj na pianę, dodając cukier. Miksując, wlej tężejącą galaretkę. Piankę włóż do lodówki na 30 min.
Ptysie rozetnij na połówki. Na spody ponakładaj po porcji pianki. Polej ją odrobiną soku zmiksowanego z dżemem i przykryj wierzchami. Grzybki ułóż na półmis- ku w wianuszek. Oprósz cukrem.Źródło: Tina