Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowa choinka"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku, dodaj cukier, czekoladę, kakao, miód i przyprawy. Chwilę podgotuj i odstaw do ostygnięcia. Jajka rozbij, rozmąć i wlej do masła. Dodaj konfiturę i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiej z proszkiem i sodą, wymieszaj z masą.
Formę w kształcie choinki wysmaruj masłem i obsyp cienką warstwą mąki. Przelej ciasto, wyrównaj wierzch i piecz około 50-60 minut w 180°C. Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia. Jeśli ciasto zbyt wyrosło, zetnij wierzch ostrym nożem.
Cukier puder rozprowadź wrzącą wodą i energicznie wymieszaj. Dodaj kilka kropli esencji waniliowej. Lukrem posmaruj zimne ciasto. Od razu udekoruj ozdobami, by dobrze się przykleiły.
Na górze choinki przyklej gwiazdkę anyżu, pisakiem narysuj ozdobne zygzaki.Źródło: Naj