Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe eklerki"
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 12
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1809
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 396
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1737
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 12
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1809
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 396
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1737
Składniki
Do garnka wlej 150 ml wody, dodaj olej i sól, zagotuj. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź. Gdy będzie zimne, zmiksuj na gładką masę, dodając po jednym jajku.
Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Szprycą wyciśnij 18 paseczków ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Gdy eklerki się zezłocą, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz jeszcze 20–30 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się do niego nie klei).
Eklerki wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące przekrój a pół ostrym nożem. Ostudź.
Wanilię rozetnij. W kilku łyżkach mleka rozpuść budyń. Resztę mleka, cukier i wanilię zagotuj. Wlej rozrobiony proszek i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Ostudź, usuń laskę wanilii. Śmietanę ubij, dodaj do budyniu, wymieszaj.
Zrób polewę, podgrzewając śmietanę z połamaną czekoladą. Posmaruj nią wierzchy eklerków. Za pomocą szprycy nałóż krem na dolne połówki eklerków, przykryj wierzchami. Udekoruj wiórkami.Źródło: Tina